Właściwości oleju lnianego w kosmetykach

Z czego tworzony jest olej lniany?

Olej lniany tworzony jest z nasion lnu. Warto zwrócić uwagę na to, aby był tłoczony na zimno. W zależności w jakieś postaci jest używany, może być dostępny w ciemnej butelce na sklepowej półce lub jako kosmetyk w małych opakowaniach. Najczęściej ma złocistą barwę oraz delikatnie mdlący zapach.

Właściwości oleju lnianego w kosmetologii

Właściwości oleju lnianego oparte są o witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Z tego względu świetnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Można go używać bezpośrednio na miejsce niedoskonałości lub dodać do np. kremu na twarz. Olej lniany w kosmetykach sprawia, że skóra staje się:

  • bardziej elastyczna,
  • nawilżona,
  • wygładzona,
  • ujędrniona,
  • nie łuszczy się.

Dodatkowo pod hasłem „olej lniany właściwości” kryją się również następujące walory pielęgnacyjne dla włosów i paznokci:

  • zapobieganie łamaniu się,
  • nawilżenie,
  • nadanie blasku i gładkości,
  • brak rozdwajających się końcówek,
  • zwiększenie objętości włosów.

Zastosowanie oleju lnianego w kosmetykach

Stosowanie oleju lnianego może być pomocne w wielu obszarach zdrowotnych oraz estetycznych. Olej lniany w kosmetykach można wykorzystywać w następujący sposób:

  • olejek do włosów,
  • bezpośrednia kuracja na twarz,
  • dodatek do kąpieli,
  • jako serum pod oczy,
  • jako tonik do cery tłustej,
  • olejek do masażu twarzy i całego ciała,
  • wymieszanie kilku kropki z kremem na noc.

Kosmetyk z kwasów tłuszczowych może być również wykorzystywany jako kompres na bardzo wysuszoną skórę. Zaleca się w tym przypadku ogrzanie ręcznika i skropienie go paroma kroplami oleju lnianego, a następnie bezpośrednio przyłożenie na przesuszoną skórę na ok. 15 minut. Sposób ten jest szczególnie pomocny osobom, które borykają się z dolegliwością, jaką jest atopowe zapalenie skóry. Zastanawiasz się, kiedy zastosować olej lniany? Najlepiej, gdy zobaczysz pierwsze oznaki zmian skórnych i znaczne pogorszenie kondycji włosów i paznokci.

Dlaczego warto stosować olej lniany?

Olej lniany ma dwa razy więcej kwasów Omega-3 niż olej z wątroby rekina, który zazwyczaj stosowany jest, by wzmocnić odporność. Co więcej, olej ten posiada również składnik, jakim jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Przyczynia się on przede wszystkim do łagodzenia stanów zapalnych na skórze, ale także w całym organizmie. Ponadto regularne stosowanie oleju dzięki witaminom z grupy B wpływa nawilżająco oraz ujędrniająco na skórę, a także stymulująco na gęstość i ogólną kondycję włosów. Natomiast witamina E neutralizuje działanie wolnych rodników. Powoduje to spowolnienie czasu starzenia się skóry, włosów i paznokci. Kuracja pielęgnacyjna z użyciem oleju lnianego to naprawdę rewelacyjne rozwiązanie na poprawę swojego wyglądu.

Olej lniany w kosmetykach - podsumowanie

Olej lniany na skórę i włosy to idealne rozwiązanie dla osób borykających się z niedoskonałościami i niezadowolonych ze swojego wyglądu. Poprawa wyglądu może opierać się o domowe sposoby, bez wydawania pieniędzy na drogie zabiegi kosmetyczne. Lepiej zainwestować w działanie oleju lnianego, którego buteleczkę warto mieć zawsze pod ręką!