Olej lniany

 

  • Właściwości prozdrowotne i lecznicze lnu sprawiają, że na listę odbiorców wysokiej jakości produktów powstałych na jego bazie jest bardzo długa, tak jak lista dolegliwości, w jakich zbawienne może być działanie naturalnych produktów takich jak olej, siemię lniane lub produkty powstałe na bazie makuchu jest bardzo długa

  • lekkie nadciśnienie, przyspieszenie gojenia się ran, korzystny dla PCOS, problemy żołądkowe, opryszczka, poprawa pasażu jelitowego (nadwaga, zaparcia, biegunki, gazy, wzdęcia, utrudnienia w przepływie odpadów spożywczychw organizmie, zespół Siogrena), choroby tarczycy, nefropatia cukrzycowa i insulinoodporność , zapalenie spojówki i oka . Naturalny olej lniany jest skuteczny, gdyż działa jak smar dla jelita grubego, dzięki któremu jelita mogą szybciej pozbyć się niepożądanych odpadów . Naturalny olej lniany wpływa również na poprawę pracy serca, dzięki obecności kwasu alfalinolenowego , który chroni organizm przed chorobami, takim jak zawał.

  • Dodatkowo badania potwierdzające prozdrowotne właściwości oleju lnianego zostały przeprowadzone przez dr Joannę Budwig , która stosowała specjalną dietę opartą na naturalnym, nieoczyszczonym (niefitrowanym ) oleju lnianym i białym twarogu (przeznaczona dla pacjentów w zaawansowanym stadium choroby nowotworowej) . Wykazała ona, iż kwasy Omega - 3 , które są składnikiem oleju, mają istotny wpływ na zahamowanie rozwoju nowotworu .

  • Z racji na wskazane wcześniej zalety oleju, dalsze propozycje produktów w ofercie firmy mogą być skierowane do osób starszych (60+) oraz dzieci.

  • Produkty marki Olen mogą dostarczać dostarczać konsumentom wartościowych składników, będących uzupełnieniem codziennej diety w wygodnej i smacznej formie, takiej jak batony, płatki śniadaniowe, ciastka z dodatkiem nasion lnu, makarony na bazie lnu itd.

  • Szczególnie ciekawym i racjonalnym ekonomicznie pomysłem wydaje się wykorzystanie łupin powstałych w produkcji oleju lnianego – jest to kierunek rozwoju wskazany p. Masiczowi przez naukowców z SGGW, realizujących projekt B+R dla oleju Olen. Jest to propozycja innowacyjna, która ma szansę wyróżnić markę oraz zdywersyfikować źródła przychodu poszerzając asortyment oraz grupy docelowe.

  • Obecnie brak na rynku polskim, ale też za granicą produktów wykorzystu jących makuch w produkcji spożywczej. Nowy produkt na bazie makuchu stanowiłby produkt w 100% nowatorski, a równocześnie wpisywał się w trendy i zaspokajał potrzeby szerokiej grupy odbiorców.